Bugun...


Ercan DURNA

facebook-paylas
BELEDİYE BAŞKANLARINA AÇIK MEKTUP!
Tarih: 29-07-2020 00:09:00 Güncelleme: 29-07-2020 00:12:00


Belediyelerin birçok görevi vardır. Bunlar rutin yapması gereken görevlerdir.

Kısaca anlatırsak; Kentin altyapısı ile ilgilenmek. Bunun içerisine su dağıtımı, şebeke dağıtımı, kanalizasyon şehir içi yollar, doğalgaz dağıtımı vs. gibi işler belediyeye aittir.
Çöp toplama, yolların temizlenmesi, itfaiye hizmetler, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi görevler.
Şehir içerisinde imar ile ilgili izin ve belgeler belediyenin görevleri arasındadır.
Şehrin ekonomik işleri belediyenin kontrolü altındadır. Fiyat ve ücret tespit etme, haller açma, pazar yerleri kurma, sanayi bölgeleri kurma vs. gibi görevler belediyeye aittir.
Şehir içerisinde eğitim ile ilgili görevleri vardır. Okul öncesi eğitim verme, mesleki eğitim kursları düzenleme ve kütüphane açma vs. gibi görevleri vardır.
 Sağlık hizmetleri, dini görevler, nikah işleri, yurt açma ve ucuz konut yapma gibi görevleri vardır.
Şehir içerisindeki ulaştırma alanındaki işler belediyeye aittir.

Eski tarihi eserleri koruma, kültür merkezi açma, spor alanları yaratma, tiyatro, müze ve sinema salonları açma gibi..

Bu görevleri yapmak için devlet ödenek çıkartıyor.

YAPILAN HİZMETLERDEN VATANDAŞ MEMNUN MU? 

Bazı araştırma şirketleri ülkemizin çeşitli yerlerinde araştırma yaparlar. Burada sorulan sorular genelde şöyledir; halka ‘Yaşadığınız ilçenin veya ilin belediye hizmetlerinden memnun musunuz?’,

Belediye başkanını halka yakın buluyor musunuz?’ ve ‘Yaşadığınız ilçenizin veya ilinizin belediye başkanını tanıyor musunuz?’ diye sorulur.

Anket sonuçları sadece isim belirlemez, aynı zamanda belediyeleri ve başkanları başarıya taşıyan hizmetleri, projeleri de öne çıkar.

Halk tarafından ‘başarılı’ olarak değerlendirilen başkanlar, sonuçları yorumlayıp yaptıklarını ve yapacaklarını beyinlerinin bir köşesine yer edecekler. Yok, etmezler ise hızla aşağıya düşüş başlayacağını da bilirler.

BAŞARILI BAŞKANIN ÖZELLİKLERİ

Başarılı başkanların özellikleri şöyle; projeleri, hizmetleri ve vatandaşa yakınlıkları.

Eğer yukarıda belirtilen özelliklere sahipseniz, kendi şehirlerinde yaşayan halk tarafından başarılı, halka yakın bulunuyor ve aynı zamanda da vatandaş tarafından tanınıyor.

Başkanlar, kendilerini başarıya taşıyan, halk tarafından önemsenen projelerini halka iyi anlatmalılar.

 Bir belediye başkanı nasıl halka yakın olur?

 Hangi hizmetler vatandaşı memnun eder?

İlde ve İlçedeki tüm vatandaşlar tarafından tanınmak nasıl sağlanır? Gibi soruların yanıtlarını iyi araştırmalılar.

BAŞARININ SIRLARINI ÖĞRENMELİLER

Yani bu işin sırrını öğrenmeliler.

Başarılı oldukları kategorilerde yaptıkları hizmetlerden ilginç örnekler, anekdotları halka sunmalılar.

Tabii bir de bu sonuçlar ışığında özeleştiri yapmalılar. Halka daha yakın olmak, hizmetlerden daha çok kişinin faydalanması için, daha çok vatandaş tarafından tanınmak ve bilinmek için ne gibi projeler geliştirdiklerini açıklamalılar.

Elbette geleceğe dair hizmet hedeflerini ve gerçekleştirmek istedikleri projelerini de halka anlatmalılar.

Bu arada ülkemizin içinde bulunduğu ve son dönemlerde çok konuşulan, tartışılan projelerle ilgili önemli bilgiler, açıklamalar da mutlaka olmalı.

 Belediye başkanları bir belediye barometresi oluşturup belediyelerin eksi ve artılarını, neler yapıp neler yapmadıklarını belirli periyotlarla beyin takımı ile paylaşmalı hizmetleri ona göre yapmalı.

SİZ ORAYA HİZMET ÜRETMEK ADINA GELDİNİZ!

Eğer siz o koltuğa oturduysanız 5 sene salla başı al maaşı cinsinden düşünce içinde asla olunmamalı. Şüphesiz çok iyi projeler yapmak zorundasınız. Kentte yaşayan insanların memnuniyeti için. Hizmeti iyi yapacaksınız ama daha önemli kısmı hizmet ettiğiniz insanlarla temas halinde olacaksınız. Burada da iletişim becerisi son derece önemli tabii... Bunu içtenlikle yapacaksınız..

Başkanlığını yaptığınız kent halkının, çağdaş belediyeciliğin bütün imkânlarından yararlanması misyonunuz olmalı. Vizyon olarak  ise çıtanız halkı çağın bütün imkanlarıyla buluşturmak olmalı.

Belediyenizin borcu yoksa hiçbir şey yapmıyorsunuz demektir. Savurganlıktan bahsetmiyoruz burada yapılan hizmetlerden bahsediyoruz.

Mesela bütçe kapsamı içinde bir yolu yapmaya karar verip ihale ettiniz, o yol yapılırken müteahhit üçte birini yapar ve bir hakediş alır onun ikinci hakedişe kadar ödersiniz, üçe kadar ödersiniz ama bunu borç saymayın.

Bu zaten bütçe gider planı içinde olan bir şey. Kamuya veya devlete, SKK, vergi borcunuz varsa, iller bankasına borcunuz varsa borçtur.

BAŞARIYA GİDEN YOL; ÜRETMEK VE TASARRUF ETMEK

 Politikanız kaynak üretmek, akıllı tasarruf etmek olmalı.

İlçe belediyelerin sonuçta yapabilecekleri kısıtlı ama kültür merkezleri, bilgi evleri, sağlık ocakları, muhtarlık binaları yapabilirler.

Yolu yaparsın, kaldırım, park yaparsın, kültür sanat hizmeti sunarsın ama aç adamın karnına bir faydası var mı bunun? Vatandaşın temel ihtiyaçlarının karşılanması çok önemli.

Bunları karşılarken kim olduğuna da asla bakmayın. Kapınızı biri çaldıysa geri çevirmeyin.

Bazı yardımlar ve hizmetler muhtarlar üzerinden yapılıyor. Bu konuda son derece hassas olun. Denetim mekanizmasını mutlaka çalıştırın. Sizin gönderdiğiniz yardımlar keyfiyete dönüşebilir ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmayabilir.

Başarılı olmak için iyi bir ekip mutlaka kurmalısınız. Ahbap-çavuş ilişkisiyle asla başarı gelmez. Beyin takımında liyakata önem verin. Özel kalem, sekreterya ve makam şoförü mutlaka ağzı sıkı insanlardan oluşmalı.

Basın danışmanı ve basın bürosu sizin aynanızdır. Bu işi en iyi yapan insanları bulmalısınız.

Son sözümüz ise zirveye çıkarken herkese selam verin çünkü inerken yine onlarla karşılaşacaksınız.

 

 



Bu yazı 5064 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI