Bugun...


Ercan DURNA

facebook-paylas
KENE ASLA İHMALE GELMEZ!
Tarih: 20-06-2020 18:09:00 Güncelleme: 20-06-2020 18:09:00


Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının Türkiye'de ilk kez 2003 yılında teşhis edildi.

İlk görülen vakalarla Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Bu bizim bildiğimiz insanlara zarar vermeyen kenelere benzemiyordu. Yapılan araştırmalar ile KKKA ve keneyle mücadele politikaları gelişti.

O yıllarda hızlı bir gelişme yaşandı. Bölgede vefat sayısı  hiç de küçümsenmeyecek kadardı..!

Bakanlıkça alınan tedbirler ile halkın ve sağlık personelinin eğitimi sayesinde vaka sayılarında ciddi azalmalar olmuştu.

Yazın gelmesiyle kabus tekrar ortaya çıktı.

Toplumun bilgilenmesi, gerekli önlemlerin alınması ayrıca hasta tanımları ve hasta takip yönetim sisteminin gelişmesi ve Bakanlığın aldığı tedbirler sayesinde hastalık konusunda başarı yakalandı. Ancak bu yörelerde yaşayan insanların yaşlı olmaları, birazda doğayla iç içe olmaları yani keneden korkmamaları vaka sayısının artma sebepleri arasında.

Toplum olarak keneden nasıl korunacağı, kene ile temastan nasıl kaçınacağı, keneyi nasıl çıkaracağı hakkında bilinçli olunursa vaka sayısı azalır.

Ancak önlemler zinciri devam etmezse yeniden artabilir. "KKKA'da da erken teşhis hayat kurtarıyor"

Bilinen birçok hastalıkta olduğu gibi KKKA'da da erken teşhisin hayat kurtardığını unutmayalım.

Edindiğimiz bilgilere göre; Vücuda yapışan kenenin zaman kaybetmeden çıkarılması , kenenin erken çıkartılmasının virüsün yayılmasını önlemede en önemli kriter olduğunu gerçeğidir.

Özellikle yaz aylarında kırlara, bağa ve bahçelere gidip sonra eve dönüldüğünde vücudun mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Belki, "Yapılan Kontrollerde kene gözden kaçmış olabilir. Pek çok hastalığın göstergesi de olan ani başlayan ateş, kırgınlık, vücut ağrısı, kas ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetleriniz olursa, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmalısınız. Bu belirtileri örneğin soğuk algınlığı zannedip doktora gitmeyenler, virüsün yayılmasına ve tedavi yöntemlerinin etkisiz kalmasına neden olabiliyor. Bütün keneler virüs taşımıyor ancak hangisinin taşıdığını gözümüzle ayırt etmemiz mümkün değil." Bunu ancak hastaneye gittiğiz zaman öğrenebiliyorsunuz.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

 

 



Bu yazı 4837 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI